top of page

Дозвіл на виїзд дитини за кордон


Відповідно до п. 3 ст. 313 Цивільного кодексу України “Фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України”, а до досягнення 16-річного віку діти можуть виїзджати за кордон лише за згодою батьків та у їх супроводі, або у супроводі уповноваженої батьками особи.

Порядок виїзду дітей за кордон регулюється затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України Правилами перетину державного кордону громадянами України, відповідно до яких, виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, у супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків, здійснюється:

1) за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо другий з батьків відсутній у пункті пропуску.

Таку нотаріально посвідчену згоду часто називають “довіреністю на дитину” або “дозволом на виїзд дитини”.

Для її нотаріального посвідчення знадобиться мінімальний пакет документів:

  • паспорт того з батьків, який дає згоду;

  • ідентифікаційний номер того з батьків, який дає згоду;

  • свідоцтво про народження дитини, яка виїжджає за кордон;

необхідно буде вказати й:

  • дані про іншого з батьків, з ким їде дитина (ПІП);

  • дані про поїздку (термін, країни, у тому числі й транзитні, мету поїздки).

Сама процедура оформлене такого дозволу займає приблизно 30 хвилин.

Виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі осіб, які уповноважені обома батьками, здійснюється за нотаріально посвідченою згодою обох батьків із зазначенням держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, знадобиться перелічений вище пакет документів на обох батьків. Як правило, оформляється одна заява від обох батьків.

Строк дії такого дозволу визначачється індивідуально. Законодавством передбачено оформлення дозволу на кожну поїздку індивідуально, але у випадках частого виїзду за межі України (наприклад, навчання, змагання, спілкування з родичами тощо) можливе оформлення дозволу на серію поїздок.

Вартість нотаріального оформлення дозволу на виїзд дитини за кордон складає близько 300 грн.

Хочемо звернути увагу, що виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, у супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків, може здійснюватися і без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків. Вичерпний перелік таких випадків передбачений Правилами перетину державного кордону громадянами України:

  • якщо другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджується записом про батька у свідоцтві про народження дитини, та який (яка) відсутній у пункті пропуску;

  • якщо у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким перетинає державний кордон громадянин, який не досяг 16-річного віку, або проїзному документі дитини є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на постійний консульський облік у дипломатичному представництві або консульській установі України за кордоном;

  • у разі пред'явлення документів або їх нотаріально засвідчених копій:

  • свідоцтва про смерть другого з батьків;

  • рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;

  • рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім;

  • рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним; рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;

  • довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України ( (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері);

  • виданої органом державної виконавчої служби довідки про наявність заборгованості із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців.

Хочемо звернути особливу увагу на останній пункт. Відповідно до нещодавних законодавчих змін “Той із батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішує питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку, за наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби, про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців (п. 5 ст. 157 Сімейного кодексу України). Така довідка видається органом державної виконавчої служби.

Існує багато нюансів, які просто неможливо розкрити в одній статті, тож якщо залишилися запитання, звертайтеся за консультацією.

Recent Posts

Archive

Follow Us

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
bottom of page