top of page

Відповідаємо на запитання

Нещодавно на нашу елетронну адресу надійшло запитання про процедуру стягнення заборгованностi за договором позики:

"Суд задовольнив рiшення у справi про виплату боргу. У розписцi вiдповiдача не було данних про його iдентифiкацiйний номер, тiльки паспорт, прописка, i т.д. Мене повiдомили у Виконавчому судi, що без цього коду вони не приймуть заяву, а потрiбно, цитую: ”Щоб я подзвонив до вiдповiдача, спитав в нього ж, його IHH! (досить логiчно, не правда ж?). В свою чергу суд, що приймав рiшення, говорить, що надсилав запит в податкову, але там мовчать та нiчого не знають, i що робити менi також не знають, а в податковiй, звичайно ж, не дають номер іншої особи. Виходить ось таке замкнуте коло. Пiдскажiть, будь-ласка, чи є питання тiльки в корупцiї ... чи це прогалина в самiй системi, чи в чомусь iншому, пiдскажiть що робити далi, дякую! I, друге питання. Чи можна вже пiсля задоволення судового рiшення домогтись виплати боргу з урахуванням інфляції, чи вже все i це потрiбно було в заявi писати з самого початку i неможливо?"

Хоча це питання питання виходить за межі нотаріальної діяльності, спробую надати розгорнуту відповідь:

Останнім часом, з огляду на Закон України “Про виконавче провадження”, у якому ідентифікаційний номер боржника зазначений як обов'язковий елемент виконавчого листа, почастішали випадки залишення позовних заяв, заяв про видачу судового наказу тощо без руху у зв'язку з недоліками, у якості яких і виступає відсутність у заявах ідентифікаційного номеру відповідача чи боржника.

У таких випадках суд звісно надає час позивачу чи заявнику для усунення недоліків, але ж проблема полягає в тому, що ідентифікаційний код людини є інформацією, що захищена Законом України “Про захист персональних даних”, а отже отримати їх сторонній людині майже неможливо.

Як же вирішити цю проблему?

Насправді, вже досить давно існує затверджений механізм отримання судом ідентифікаційних кодів, який прописаний у спільному наказі Державної судової адміністрації України та Державної податкової служби України про затвердження Порядку надання судам загальної юрисдикції інформації про облікові картки платників податків боржників та стягувачів № 30/44 від 26 лютого 2013 року.

Відповідно до цього Порядку суди загальної юрисдикції із застосуванням автоматизованої системи документообігу суду можуть подавати в електронній формі через інформаційно-телекомунікаційні мережі з впровадженою системою захисту інформації та використанням електронного цифрового підпису, запити до Державної податкової служби та після їх обробки отримувати інформацію про реєстраційні номери облікових карток платників податків боржників та стягувачів для внесення цих даних до виконавчого документа, що видається відповідно до вимог процесуального законодавства.

На жаль, не всі судді самостійно використовують у своїй діяльності цей порядок. Під час подання позовної заяви або заяви про видачу судового наказу та за відсутності у Вас ідентифікаційного коду боржника, доцільно заявляти клопотання про його отримання за запитом суду.

Також, слід зазначити, що аналогічна проблема може виникнути вже на стадії виконання судового рішення. При цьому слід враховувати правовий висновок Верховного Суду України, викладений у постанові від 25 червня 2014 року по справі № 6-62цс14, в якому зазначено, що так як у вимогах до виконавчого документів має бути зазначений зокрема й індивідуальний ідентифікаційний номер боржника, а отже державний виконавець має право в разі невідповідності змісту виконавчого листа вимогам закону відмовити у відкритті виконавчого провадження.

Але, з іншого боку, відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 18 Закону України “Про виконавче провадження” виконавець під час здійснення виконавчого провадження має право з метою захисту інтересів стягувача одержувати безоплатно від державних органів, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, посадових осіб, сторін та інших учасників виконавчого провадження необхідні для проведення виконавчих дій пояснення, довідки та іншу інформацію, в тому числі конфіденційну.

Таким чином, у державного виконавця також є можливість отримати інформацію щодо ідентифікаційного коду боржника. Тому, якщо Ваш виконавчий документ не містить інформації щодо ідентифікаційного коду боржника, Ви також можете звернутись до державного виконавця з заявою про витребування такої інформації у відповідного органу.

Відсутність у виконавчому листі ідентифікаційного номера боржника не є підставою для відмови у відкритті виконавчого провадження.

Така правова позиція висловлена Верховним Судом України у постанові від 25.06.2014 року у справі № 6-62цс14, предметом якої була скарга публічного акціонерного товариства на дії державного виконавця. Суд зробив правовий висновок про те, що частина 1 ст. 18 Закону України «Про виконавче провадження» містить вимоги до виконавчого документа, у якому, зокрема, має бути зазначено й індивідуальний ідентифікаційний номер боржника (фізичної особи). Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 26 цього Закону у разі невідповідності змісту виконавчого листа вимогам ст. 18 державний виконавець відмовляє у відкритті виконавчого провадження. Водночас, п. 3 ч. 3 ст. 11 Закону надає право державному виконавцю при здійсненні виконавчого провадження з метою захисту інтересів стягувача одержувати безоплатно від органів, установ, організацій, посадових осіб, сторін та учасників виконавчого провадження необхідні для проведення виконавчих дій пояснення, довідки та іншу інформацію, зокрема, й конфіденційну.

Тому відсутність у виконавчому листі ідентифікаційного номера боржника не є підставою для відмови державним виконавцем у відкритті виконавчого провадження.

Із повним текстом постанови Верховного Суду України у цій справі можна буде ознайомитися на офіційному веб-сайті Суду ( http://www.scourt.gov.ua ) у підрозділі " Постанови у справах цивільної юрисдикції " розділу "Рішення Верховного Суду України".

Одночасно рекомендую звернутися за більш детальним роз’ясненням до Головного територіального управління юстиції у Полтавській області (м.Полтава, вул.Соборності, 45).

Recent Posts

Archive

Follow Us

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
bottom of page